субота, 21. мај 2011.

План пута  
Видовданског Ходочашћа

        Видовданско Ходочашће у организацији Србских Ходочасника кренуће 11 јуна од Храма Светог саве, пут Косова и Метохије. Циљ нашег Ходочашћа је Газиместан, где ћемо стићи на Видовдан, да се поклонимо нашим претцима, палим тога дана за одбрану вере и отаџбине.

11 Јуни – Храм Светог Саве – Раља.
12 Јуни – Раља – Марићевића Јаруга ( Аранђеловац )
13 Јуни – Марићевића Јаруга – Белановица
14 Јуни – Белановица – Село Ба
15 Јуни – Село Ба – Равна Гора
16 Јуни – Равна Гора – Прањани
17 Јуни – Прањани – Овчар Бања
18 Јуни – Ходочасно путовање по манастирима Овчара и Каблара
19 Јуни – Овчар Бања – Ариље
20 Јуни – Ариље – Ивањица
21 Јуни – Ивањица – Студеница и Испосница Светог Саве.
22 Јуни – Студеница – Баљевац на Ибру
23 Јуни – Баљевац на Ибру – Рашка
24 Јуни – Рашка – Лепосавић
25 Јуни – Лепосавић – Бањска
26 Јуни – Одмор и рехабилитација у Бањској
27 Јуни – Бањска – Косовска Митровица
28 Јуни – Косовска Митровица – Газиместан.

        На овом Ходочашчу обићићемо бројне манастире, цркве и споменике Србске културе и традиције, упознати људе и начин живота на Косову и Метохији. Показати им да нису усамљени у својој борби за живот и опстанак на Космету.
        Међу споменицима и манастирима које обилазимо посебно се истичу манастир Тресије, Марићевића Јаруга, Село Ба и Равна Гора, манастири Овчарскокабларске клисуре, Црква Светог Ахилеја, Испосница Светитеља Саве, Студеница, Манастир Бањска...
Пролазимо кроз неке од најлепших крајева Србије. Ниском Шумадијом до Букуље, преко чијих се обронака пребацујемо у долину Качера. Одатле долином реке Љига стижемо до подножија Сувоборског планинског масива и села Ба. Одакле се планинарским стазама пењемо на Равну Гору. Преко Прањана одлазимо у Овчарскокабларску клисуру а за неколико дана стижемо на шумовите падине Голије. Настављамо долином студеничке реке до Испоснице Светог Саве. Пут нас даље води кроз Долину Јоргована све до најсевернијих делова Космета. Након одмора у Бањској настављамо ка Звечани и широком Косовском пољу, на коме је наше одредиште – Газиместан.

Да би сте кренули на ово Ходочасно путовање потребна вам је врећа за спавање и нешто мало кондиције. Просечна дужина коју прелазимо у току дана је 35 километара. Што би одговарало дужини Београдске аутобуске линије 23. Ранце и врећу у току ходања превози комби. Спавање је организовано на сувим местима.

Више информација на сајиту
www.srpskihodocasnici.org

Нема коментара:

Постави коментар